Wat is intimiteit?
Intimiteit wordt tegenwoordig vaak gebruikt om het te hebben over seksualiteit. En seksualiteit is een woord dat vele beelden oproept en vele betekenissen heeft.
Wat is nu het verschil tussen intimiteit en seksualiteit?
Ik gebruik in mijn praktijk voor intimiteit altijd het beeld van de tussenruimte.
Wanneer 2 mensen in verbinding gaan, ontstaat er een tussenruimte en daarmee bedoel ik letterlijk de ruimte tussen die 2 mensen.
Dat gebeurt met iedereen waarmee we contact hebben: de bakker en jij wanneer je je zondagochtend pistolets gaat kopen, de collega waarmee je samen werkt, een goede vriend, je liefdespartner, je minnaar, ….
Uiteraard is deze ruimte voor elke verbinding anders. In die tussenruimte speelt zich de emotionele en fysieke intimiteit af.
De mate van de emotionele en fysieke intimiteit is verbonden met de stevigheid van de tussenruimte en die stevigheid wordt bepaald door de zorgzaamheid die er door de 2 personen aanwezig is voor die tussenruimte.
Een voorbeeld, een verhaaltje:
Met de bakker is er een grote emotionele afstand in de tussenruimte: je vraagt je pistolets, de bakker geeft ze en jij betaalt. De fysieke afstand is armlengte, de ruimte om de pistolets aan te nemen, eventueel met een toog tussenin. De zorgzaamheid voor de tussenruimte is vanuit de bakker aanwezig want jij bent de klant en hij wil graag pistolets kopen en bij jezelf minimaal aanwezig. Stel nu dat jij elke dag naar de bakker gaat, elke dag ga jij om jouw brood te kopen. Jullie wisselen kleine gesprekjes uit over het weer, over het nieuws, over de buurt. Door het regelmatige contact en de kleine gesprekjes verkleint de emotionele afstand en ontstaat er meer zorgzaamheid voor de tussenruimte. Rond deze periode komt er een gevoel van klik.
(Het kan natuurlijk zijn dat er geen gesprekjes ontstaan en dat jij alleen dagelijks jouw brood gaat kopen: dan blijft de afstand en het kan ook zijn dat er kleine gesprekjes gevoerd worden die puur uit beleefdheid zijn en waaruit geen interesse blijkt voor de ander: ook hier blijft dan de afstand) .
Maar er komt dus een gevoel van een klik, die klik valt vaak ook samen met een gevoel van veiligheid: ik mag ik zijn en jij mag jij zijn. (Veiligheid is voor mij voelen en ervaren dat je oké bent zoals je bent met wat je doet en hoe je eruit ziet en wie je bent, dat je je aanwezig voelt in jouw lichaam en dat je kan zijn bij wat je voelt).
Op dit moment verkleint de tussenruimte.
Er komt ruimte voor meer emotionele intimiteit. Dat kan zijn dat de kleine gesprekjes overgaan naar vragen van meer persoonlijke aard: hoe het gaat met de ander en dat hier alsmaar eerlijker op gereageerd wordt. Dat er eens geen wachtende klant achter jou staat en dat het kleine gesprekje een gesprek wordt van 5, 10, 15 minuten.
Wie weet komt er op een moment het verlangen om ook eens samen te gaan wandelen, iets te gaan drinken, ….
De tussenruimte wordt steviger, de emotionele intimiteit wordt groter, de fysieke afstand wordt kleiner (de toog tussenin verdwijnt, naast elkaar wandelen, …).
Of deze stappen gezet worden en of de verbinding verder blijft bestaan of zelfs groeit, hangt af van de zorgzaamheid voor de tussenruimte. En die zorgzaamheid is nodig van beiden kanten.
Het is geen wedstrijd of competitie dus het moet niet altijd gelijk op gaan of er moeten geen scores bij gehouden worden, het gaat altijd om balans en die balans beweegt, net als een dans. Alleen is het geen dans meer met de ander, wanneer je geen rekening meer houdt met de ander.
Ik sta jou graag bij op jouw zoektocht naar meer intimiteit of intimiteit die meer in balans is.
Ik dans graag met jou mee.